sportuojam.lt | 2015 m. balandžio 7 d. 11:29 | Siųsti nuorodą | Spausdinti | Komentarai |
Penktadalis sėkmės – suderintoje mityboje
Penkiakovės žvaigždė L. Asadauskaitė atskleidė savo mitybos paslaptis, kuri sudaro didelę dalį sėkmės skinant titulus
Prieš kelias savaites pasaulio taurės finalinėse varžybose Egipte dar vieną skambų trofėjų nuskynusi geriausia Lietuvos penkiakovininkė Laura Asadauskaitė bent penktadalį savo sportinės sėkmės priskiria subalansuotai mitybai. Besukantiems galvą, kaip sveikiau maitintis, sportininkė pataria jausti saiką ir maisto produktus rinktis pagal sezoniškumą. Olimpietės įsitikinimu, naudingiausi organizmui yra tik švieži, natūralūs ir savoje šalyje užauginti produktai.
„Jei reikėtų įvardyti savo sportinių pasiekimų priežastis, 70 proc. atiduočiau juodam darbui. Dešimtadalį palikčiau talentui, o 20 proc. priskirčiau mitybai. Be jos rezultatų tiesiog nebūtų. Pati valgau išties daug, ko gero, ne vienas vyras pašiurptų nuo tokių maisto kiekių. Bet kai tenka per dieną atlaikyti penkias-šešias treniruotes, kitaip būtų neįmanoma, tiesiog nepatempčiau krūvių“, - atviravo L. Asadauskaitė.
Penkiakovininkė sakė, kad maistui nėra išranki, tačiau vadovaujasi keliais griežtais principais. „Esu sezoninės mitybos šalininkė, taip pat nedarau nuolaidų produktų šviežumui bei kokybei. Tarkime, manau, kad valgyti atvežtines braškes žiemą yra bergždžias reikalas. Daug sveikiau būtų palaukti lietuviškų braškių, o žiemą mėgautis tuo, ką turime vietoje, pavyzdžiui, raugintais kopūstais ar marinuotomis daržovėmis. Apskritai, jei norima iš mitybos išgauti maksimumą, t.y., energijos ir vitaminų, maistas turi būti tik šviežias ir kokybiškas. Tebūnie jo bus mažiau ir jis bus brangesnis“, - svarstė L. Asadauskaitė.
Olimpinė čempionė į prekybos centrus ar kavines užsuka retai. „Maistą užsisakau iš vienintelio Lietuvoje biodinaminio ūkio, kuris pilnai atitinka mano mitybos supratimą. Kas savaitę iš Ilzenbergo dvaro Rokiškio rajone pas mane į namus Vilniuje atkeliauja produktų krepšelis su daržovėmis, mėsa ir pieno produktais. Tai visomis prasmėmis švarus maistas, užaugintas pagal gamtos filosofiją, kurios esmė - jokių teršalų. Valgau tik naminį maistą, tad dairytis kažkur kitur ir nėra prasmės“, - sakė L. Asadauskaitė.
Paklausta, kokiems patiekalams teikia pirmenybę, sportininkė minėjo, kad neturi vieno tokio, dėl kurio eitų iš proto. „Labai mėgstu žuvį su brokoliais, taip pat salotas su mocarela sūriu, liesos mėsos patiekalus, negaliu apsieiti be prieskoninės rukola žolės. Neapsistoju ties vienu ar keliais patiekalais, manau, kad reikia valgyti kuo įvairesnį maistą, žinoma, jei tik jis šviežias ir vertingas. Pavyzdžiui, Ilzenbergo biodinaminiame ūkyje gaunu šviežios grietinės, jos galiojimo laikas - vos kelios dienos, tačiau, lyginant su pirktine, galiojančia bent savaitę, tokia grietinė vertingesnė organizmui“, - pasakojo penkiakovininkė.
L. Asadauskaitė pripažįsta, kad ne visi turi galimybių maitintis vien tik šviežiais produktais, tačiau norintiems koreguoti gyvenimo būdą, reikia pasirinkti prioritetus. „Dažnas pusfabrikačių ir menkos vertės maisto vartojimas ilgainiui užnuodija organizmą, ir jei žmogus mažai juda, tie nuodai gali rimtai pakenkti sveikatai. Todėl visiems patarčiau daugiau pajudėti, tuomet tie teršalai išsisklaidys. Kita vertus, dėl sveikesnės mitybos nereikia eiti kryžiaus kelių - pakanka laikytis saiko, nepersivalgyti vakarais ir rinktis sezoninius maisto produktus“, - apibendrino šiuolaikinės penkiakovės žvaigždė.
Daugiau naujienų iš kategorijos Patarimai
KOMENTARAI
NAUJIENŲ TOP 5
GALERIJŲ TOP 3